Головна » Новини » Професійно-технічна освіта Харківщини відзначає 20-у річницю Конституції України

Професійно-технічна освіта Харківщини відзначає 20-у річницю Конституції України

На виконання Указу Президента України від 15.03.2016 №94/2016 «Про відзначення 20-ї річниці Конституції України», відповідно до Плану заходів з підготовки та відзначення в Харківській області 20-ї річниці Конституції України  у професійно-технічних навчальних закладах міста Харкова та Харківської області розпочалися  тематичні заходи, спрямовані на роз’яснення значення норм Конституції України  у становленні демократичної держави, серед яких семінари, лекції, виховні години, засідання «круглих столів» за темами «Конституція України – основний Закон держави», «Конституція України і права людини», «Права і сучасність», «Досягнення українського суспільства на шляху побудови демократично, соціальної і правої держави», тематичні виставки літератури та експозиції фотографій, архівних, правових документів за темою «Конституція України: шляхи вдосконалення», виставки плакатів, стіннівок, урочисті заходи, святкові концерти.

Оригінальне театралізоване дійство-роздум «Народжені вільними. Монологи синів» організували учасники театральної студії «Амплуа» Харківського державного будинку художньої та технічної творчості, які навчаються у Державному професійно-технічному навчальному закладі «ЦПТО №3 м. Харкова»,  яке вперше було представлене в рамках обласних оглядів-конкурсів художньої самодіяльності і технічної та декоративно-прикладної творчості, проведених цього року під девізом «Народжені вільними». П’єса, написана у співавторстві  з харківською письменницею Анастасією Альошичевою, залишила для роздумів глядачів власне розуміння свободи, яку гарантує Конституція:

  • А пам’ятаєш, нам на історії цитували Цицерона? Зачекай, ось тут у мене записано… Ми справді вільні, коли ми зберегли здатність міркувати самостійно, коли необхідність не змушує нас захищати нав’язані і певною мірою запропоновані нам думки. Так і є – ми з тобою здатні міркувати і можемо цілком позбавитися стереотипів. Вибрати одяг до душі, музику, дівчину, їжу в діапазоні дозволеного… Знаєш, у наше століття пропонованих швидких вигод, блискавичних результатів при мізерних витратах сил багато хто хоче, щоб усе і відразу. Все… і одразу … Вони жадають нічим не заслужених перемог, без каторжної щоденної праці, без зайвих роздумів, забуваючи, що найсолодше, що тремтливо охороняється людиною, — це тільки те, що вона сама вистраждала, отримала від Всесвіту в нагороду за душевні й тілесні муки.
  • Отже, моя свобода – в несвободі від щоденної праці та особистого розвитку?
  • А ти гадав, що свобода в деградації і перечитуванні в тисячний раз Конституції?! І знаєш, хотів сказати тобі… Ти можеш мені довіряти. Я не змушу твою свободу почуватися погано. Мама моя пісню часто слухає. Ну така, шмарклива, Алегрової. І вона там співає, що якщо ти вільний, то не потрібен нікому. Я вирішив остаточно, що не хочу такої свободи. А ти – вирішуй сам.

555

Коментування закрито.