Головна » Новини » 29 січня − День пам’яті Героїв Крут

29 січня − День пам’яті Героїв Крут

Сьогодні у закладах професійної (професійно-технічної) освіти пройшли тематичні заходи до Дня пам’яті Героїв Крут, а саме,  виховні години «Вони загинули за Україну», вечори «Вічна пам’ять героям», усні журнали «Нев’янучий вінок пам’яті Героїв Крут», виставки літератури, екскурсії в музеї та інші.

В Україні відзначення бою під Крутами розпочалися лише напередодні проголошення її незалежності. 29 січня 1991 року за ініціативи Народного руху України, Студентської спілки, інших національно-демократичних організацій в Крутах було встановлено березовий хрест та відбувся перший невеличкий громадський мітинг. Від того часу були плани звести більший, постійний монумент у самих Крутах.

З нагоди 80-ї річниці бою Монетний двір випустив в обіг пам’ятну монету номіналом 2 гривні. На державному рівні вшановувати пам’ять героїв Крут почали в Україні лише 2004-го. За рік перед цим, у січні 2003-го Президент Леонід Кучма підписав розпорядження «Про вшанування пам’яті героїв Крут». У багатьох містах України почали встановлювати пам’ятні знаки, в навчальних закладах проводити вечори, присвячені цим подіям.

2006 року за участі Президента Віктора Ющенка нарешті відкрили Меморіал пам’яті героїв Крут на залізничній станції Крути. У період президентства Віктора Ющенка відзначення роковин бою під Крутами перетворилося на масштабну подію.

На початку 2012 року на місці дерев’яного хреста на Аскольдовій могилі було встановлено справжній пам’ятник крутянам. Це виготовлений із дорогого каменя «козацький хрест», у центрі якого висічений тризуб, під яким промовиста і символічна цитата зі святого  Євангелія — «Найбільша любов — життя покласти за друзів».

завантаження

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *