Головна » Новини » 20 лютого День Героїв Небесної Сотні

20 лютого День Героїв Небесної Сотні

Небесна-Сотня-1

 

20 лютого – пам’ятний день для багатьох українців. Це День Героїв Небесної Сотні. Цього дня 2014 року під час Революції Гідності на Інституцькій вулиці у Києві силовики розстрілювали протестувальників. Всього за день було до ста жертв, яких назвали “Небесною Сотнею”. О 22:17 Верховна Рада прийняла постанову “Про засудження застосування насильства, яке призвело до загибелі мирних громадян України”, низка представників влади заявили про перехід на бік народу. День 20 лютого став переломним у ході подій Революції гідності. Ця важлива пам’ятна дата була встановлена указом Президента України Петра Порошенка 11 лютого 2015 року з метою “увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави, гідного вшанування подвигу Героїв Небесної Сотні, які віддали своє життя під час Революції гідності (листопад 2013 – лютий 2014), захищаючи ідеали демократії, відстоюючи права і свободи людини, європейське майбутнє України”, — сказано в документі.

В цей день в багатьох містах України проводяться акції пам’яті. В Києві відбувається покладання квітів до Алеї Героїв Небесної Сотні та проводяться  інші заходи. Неофіційним гімном “Небесної Сотні” стала старовинна лемківська пісня “Плине кача…” у виконанні гурту Піккардійська Терція. Вперше ця композиція зазвучала на Майдані під час прощання з білоруським активістом Михайлом Жизневським.

На даний час до Героїв Небесної Сотні прийнято відносити 111 осіб.

Також, в цей день прийнято вшановувати пам’ять 13-ти міліціонерів, бійців спецпідрозділу “Беркут” та Внутрішніх військ, які загинули під час протистоянь в центральній частині Києва 18-20 лютого 2014 року. Більшість бійців не відзначалася жорстокістю та просто виконували свої службові обов’язки будучи заручниками авторитарного режиму Януковича.

В закладах професійної (професійно-технічної) освіти рекомендується також провести відповідні виховні заходи.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *