Головна » Новини » #Знову_серпень

#Знову_серпень

Три Спаси у серпні: коли та як святкувати

Останній місяць літа буде багатим на свята. Так, у серпні православні християни відзначатимуть одне із головних релігійних свят – Преображення Господнє і Спаса нашого Ісуса Христа. В народі це свято ще називають просто Яблучним Спасом. Утім, традиційно християни святкують три Спаси. Кожне зі свят має свою конкретну дату.

Отже…

Медовий спас (Маковія)

Медовий Спас відзначатимуть у середу, 14 серпня. Свято запроваджене на честь Винесення Чесного Животворчого Хреста Господнього. Цього дня також вшановують пам’ять старозавітних мучеників Маккавеїв.

До храму заведено приносити на освячення мак, мед і воду.

Яблучний Спас

Преображення Господнє (Яблучний Спас, Другий Спас) припадає на понеділок, 19 серпня. Це свято відзначають на знак події, яка трапилася на горі Фавор. Там Ісус піднявся на вершину і під час молитви його обличчя засвітилося чарівним світлом, а вбрання стало білосніжним. Так Ісус відкрив світло й славу Божества, а також своє призначення. Це відбулося перед апостолами Петром та Іваном, які були разом із ним на горі.

Свято називають Яблучним Спасом тому, що в цей період достигають фрукти, які заведено нести в церкву для освячення.

Горіховий Спас (Хлібний Спас)

Третій Спас – православна церква відзначає у четвер, 29 червня. Свято символізує перенесення нерукотворного образу Ісуса Христа з міста Едеси до Константинополя. Крім того, можна зустріти назву Горіховий Спас. Це пов’язано із врожаєм горіхів.

У народі свято також називають Хлібним Спасом. Оскільки напередодні, у День Успіння Пресвятої Богородиці, закінчувалися жнива, на Третій Спас заведено було пекти хліб із борошна нового врожаю. Після освячення у церкві, хліб є головною стравою на столі у цей день.

август

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *