Головна » Новини » ВАСИЛЬ СЕМЕНОВИЧ СТЕФАНИК. 150 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

ВАСИЛЬ СЕМЕНОВИЧ СТЕФАНИК. 150 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ

           Василь Семенович Стефаник – український письменник, майстер   новелигромадський діяч, політик   народився 14 травня 1871 року.

          Творча спадщина Василя Стефаника має велике пізнавальне, ідейно-естетичне  й історико-літературне значення. Він був новатором у літературі, творцем і неперевершеним майстром дуже стислої, драматичної за змістом і глибоко ліричної за звучанням соціально-психологічної новели.

           Стефаник започаткував в українській літературі експресіонізм, цей стиль передбачає зображення внутрішнього через зовнішнє, зацікавлення глибинними психологічними процесами. Черпаючи тематичний матеріал з добре знаного йому села, Стефаник не бачив суті своєї творчості в описах селянського побуту чи порушенні соціальних питань. Для нього головним в показі «мужицької розпуки» були не побутові й не політичні, а універсальні аспекти людського життя.

       «Я писав тому, щоб струни душі нашого селянина так кріпко настроїти і натягнути, щоби з того вийшла велика музика Бетховена»                                       В.С. Стефаник

          Шановні колеги, рекомендуємо провести з учнями тематичні  уроки, виставки в бібліотеках, презентації  до  150-річчя від дня народження Василя Стефаника.

Розпорядження Кабінету Міністрів України КМУ від 12 травня 2021 р. № 437-р «Про затвердження плану заходів з підготовки та відзначення 150-річчя від дня народження Василя Стефаника»

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *