Головна » Новини » 130 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСЯ КУРБАСА

130 РОКІВ ВІД ДНЯ НАРОДЖЕННЯ ЛЕСЯ КУРБАСА

25 лютого 1887 року в місті Самбір народився Лесь Курбас (Олександр-Зенон Курбас), український режисер, актор, драматург, публіцист, перекладач. Курбас був наступним, хто прийшов на зміну засновникам українського театру – родині Тобілевичів (Карпенко-Карий, Садовський, Саксаганський) з їхнім ухилом і акцентом на національне, українське. Він став реформатором українського театру і створив театр європейського рівня.

Лесь Курбас був засновником спочатку політичного (1922—1926рр), а потім і філософського  театру в Україні. У виставах свого філософського театру «Березіль» (Харків)   Курбас малює всесвіт, де головним стає особлива довіра до життя людини у всіх його суперечностях. Курбас уперше на українській сцені поставив вистави «У пущі» Лесі Українки, «Цар Едіп» Софокла, «Макбет» В. Шекспіра, де сам грав, перекладав з німецької (переважно драми), навчав (і вивчив) цілу плеяду «березольців». У листопаді 1922 року  в Києві в державному народному театрі відбулася прем’єра вистави «Гайдамаки» за твором Тараса Шевченка (режисер Лесь Курбас).

Важко навіть уявити, скільки Лесь Курбас  устиг за свої 50 років. І скільки б ще зробив, якби не поліг від чекістської кулі у карельському Сандармосі.

(Детально про Леся Курбаса  за посиланням https://old.uinp.gov.ua/methodicmaterial/informatsiini-materiali-do-130-richchya-vid-dnya-narodzhennya-lesya-kurbasa).

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *