Головна » Новини » 19 СІЧНЯ ХРЕЩЕННЯ ГОСПОДНЄ

19 СІЧНЯ ХРЕЩЕННЯ ГОСПОДНЄ

Щорічно 19 січня православні віруючі відзначають велике свято – Хрещення Господнє, день, коли Син Божий прийняв Таїнство у річці Йордан.

Ісус Христос прийшов до нього з Галілеї. Коли Іоанн побачив Його, то, впізнавши у Ньому Месію, спочатку хотів утримати Ісуса, кажучи: мені потрібно хреститися від Тебе, чому Ти приходиш до мене? Але Ісус відповів йому: облиш зараз, бо так належить нам виконати усяку правду. Тобі Іоанн допустив Його. І, хрестившись, Ісус  вийшов з води і відкрилися Йому небеса, і побачив Іоанн Духа Божого, який сходив, як голуб, і опускався на Нього. (Мф. 3:13-16) Вода в ополонці на Хрещення день вважається священною, здатною очищати душі та тіла, а також зцілювати від будь-яких хвороб. Багато українців дотримуються традиції – купатися в ополонці на Водохреще.

Згідно християнського віроучення саме після Хрещення Ісус почав освічувати людей, осяюючи їх світом істини.

У Водохреща існує й інша назва, Богоявлення, яке воно отримало на згадку про чудову подію, що сталася з Ісусом Христом під час обряду.

Традиційно, у день свята Богоявлення, відбувається водосвяття. Святять воду двічі – напередодні свята, а потім безпосередньо у сам святий день. За традицією, водохресну воду, яку набрали з освячених джерел, зберігають цілий рік – до наступного свята Хрещення.

На Водохреща, у будь-якій  місцевій водоймі прорубали «іордань» – ополонку у вигляді хреста або кола. Неподалік від ополонки встановлюється аналой та дерев’яний хрест з крижаним голубком, який символізує Святий Дух.

Після обов’язкової святкової літургії, люди відправляються до ополонки. Священик служе молебен, після чого тричі опускає в ополонку хрест, просячи на воду Боже благословення. Купання на Водохреща вже давно стали невід’ємною частиною цього важливого християнського свята. Люди вважають, купання у крижаній воді в цей день змивають з людини гріхи. Однак, Церква наголошує, що гріхи змиваютья тільки покаянням через таїнство Сповіді. Тому, купання на Хрещення – це просто традиція.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *