Головна » Новини » Міжнародний день людини з синдромом Дауна відзначають у світі 21 березня

Міжнародний день людини з синдромом Дауна відзначають у світі 21 березня

Не забуваймо, кому наше піклування потрібне зараз найбільше. Це ті, хто без нашої допомоги не впорається: літні люди, малі діти, люди з інвалідністю та тварини.

Сьогодні відзначають Всесвітній день людини з синдромом Дауна. Вперше цей день відзначили у 2006 році, його ініціаторами стали Європейська асоціація Даун-синдром (EDSA) та Всесвітня асоціація Даун-синдром (ІDSA). У грудні 2011 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 21 березня Всесвітнім днем людей з синдромом Дауна. Синдром одержав назву на честь англійського лікаря Джона Дауна, який вперше дослідив генетичну аномалію в 1866 році.

 Синдром Дауна є однією з форм природно вродженої геномної патології,яка поширеною в усіх регіонах світу і часто призводить до змін моторики, фізичних характеристик та здоров’я в цілому. Люди з синдромом Дауна мають  три хоромосоми під номером 21 замість двох. Ступінь прояви затримки розумового і мовного розвитку залежить як від вроджених факторів, так і від занять з дитиною. А в іншому життя людини з синдромом Дауна майже нічим не відрізняється від інших. Життєво важливе значення для росту і розвитку хворих має адекватний доступ до медичного обслуговування, програм раннього втручання та інклюзивної освіти, а також проведення відповідних досліджень.

Таких учнів в наших закладах освіти досить багато,вони здобувають робітничі професії та відвідують гуртки. Нерідко “сонячні діти” та їхні  батьки стикаються зі складним ставленням всередині дитячого колективу,  нездатністю  забезпечити належні умови для навчання. Тому варто говорити про таких людей навіть у воєнні часи.

 

У світі цього дня проходять різноманітні заходи, наприклад, флешмоб «Lots of socks» — люди одягають різні шкарпетки, що символізують непарність хромосом[10][11] 

Тема Всесвітнього дня людей із синдромом Дауна 2021[12]: «Об’єднаймося за допомогою технологій!» підкреслює, що саме зв’язок між людьми допомагає в найгірших ситуаціях.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *